Barcelona està organitzada en deu districtes, un mosaic -un "trencadís"- de deu peces que juntes conformen un fresc viu, palpitant i harmònic. Des de les faldes del Tibidabo fins al mar Mediterrani es despleguen deu Barcelones amb els seus peculiars barris que hauràs de descobrir per comprendre una ciutat amb dos mil anys d'història, oberta al món, en la qual conviuen coneixement, diversió, cultura, creativitat, tradició i avantguarda... Gaudeix de Barcelona!

diumenge, 4 de desembre del 2016

Casa Batlló (Interiors)

La Casa Batlló construïda entre 1904 i 1906 al cor de la ciutat, és l'obra més emblemàtica del genial arquitecte català. Gaudí va dotar a la Casa Batlló d'una façana original, fantàstica i plena d'imaginació. Va substituir l'antiga façana per un nou conjunt de pedra i vidre. Va manar repicar els murs exteriors per donar-li la forma ondulada, que després va revocar amb morter de calç i va recobrir amb trencadís de vidres de colors i discs de ceràmica.
A la part superior de la façana la teulada té forma de llom d'animal i grans escates tornassolades. La rematada espinal està format per peces esfèriques de grans dimensions amb colors canviants d'un extrem a un altre de tota la carena.
La gran tribuna del saló principal de la planta noble, mirant cap al Pg. De Gràcia es compon de finestres de fusta que s'accionen de pujada i baixada mitjançant contrapesos, amb la particularitat que no hi ha brancals ni muntants, de manera que és possible aixecar totes les vidrieres i tenir una obertura correguda, panoràmica, per tot el ample del saló.
A nivell de planta baixa, planta noble i primera planta, la façana incorpora esveltes columnes de pedra de Montjuïc, que perfilen formes òssies decorades amb elements florals típicament modernistes.
Les baranes dels balcons amb forma de màscares són de ferro colat en una sola peça i estan fixades mitjançant dos punts d'ancoratge, de manera que part de les mateixes sobresurt en voladís.
La façana en el seu conjunt és una representació alegre, al·legòrica, amb elements orgànics, carregada de simbolisme i de colors, tot un espectacle a la ciutat que inspira els sentiments més sublims als qui la contemplen. La casa és un diàleg amb la llum i el color.
La Casa Batlló és una obra mestra de forma, color i llum. Gaudí s'anticipa amb aquesta obra, a la tesi del racionalisme, que vindrà 30 anys després amb la seva idea moderna de la ventilació. 
L'obra en el seu conjunt és un prodigi de disseny ornamental gràcies a l'eclosió dels oficis. Gaudí va treballar amb els millors artesans de tots els gremis. La transformació del ferro forjat, on la corba no només és retòrica i estètica, sinó que també és reforç estructural; sinuosos treballs en fusta com portes tridimensionals amb sorprenents relleus; vidrieres emplomades de colors, que tamisen la llum natural; rajoles ceràmiques amb relleus, elements ornamentals en pedra arenisca de Montjuïc, tot això dóna compte del mestratge dels artesans de l'època. 
Recorrent la casa, els detalls no paren de sorprendre per tot arreu. Les portes de cada pis estan identificades mitjançant lletres de trets modernistes, dissenyades per Gaudí especialment per a la Casa Batlló. Els vidres industrials als replans de l'escala de veïns, translúcids, però no transparents, permeten el pas de la llum amb discreció alhora que segons com es miri, distorsionen els blaus del celobert en belles ones d'aigua. Formes ergonòmiques en poms i passamans, lluernes, claraboies. És l'obra d'art total, l'artista ho intervé tot: disseny, color, forma, espai, llum. 
L'obra consta de planta baixa, principal amb pati, quatre plantes senceres, golfes i terrat, accés privat a la planta noble o principal, una escala de veïns que discorre per un celobert eixamplat i artísticament enrajolat com si es tractés d'un parament de façana exterior. Des del carrer s'accedeix a les cotxeres, arran de carrer, que s'endinsen ocupant la part subterrània del pati de la planta noble i des de les quals s'accedeix a les Carboneras, a la part inferior. 
En total, la casa té més de 5.000 m2 amb la seva davant del Passeig de Gràcia i la seva façana posterior al pati d'illa.



































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada