Barcelona està organitzada en deu districtes, un mosaic -un "trencadís"- de deu peces que juntes conformen un fresc viu, palpitant i harmònic. Des de les faldes del Tibidabo fins al mar Mediterrani es despleguen deu Barcelones amb els seus peculiars barris que hauràs de descobrir per comprendre una ciutat amb dos mil anys d'història, oberta al món, en la qual conviuen coneixement, diversió, cultura, creativitat, tradició i avantguarda... Gaudeix de Barcelona!

dimecres, 30 de novembre del 2022

El Born Centre de Cultura i Memòria

Contemplar el jaciment de l'antic Mercat del Born és fer una aproximació a la vida quotidiana de la Barcelona de finals del segle XVII i principis del XVIII, i és trepitjar els carrers de la ciutat que va resistir el setge de les tropes de Felip V fins a la capitulació de l'11 de setembre de 1714.

Aquest és un espai arqueològic únic i excepcional, per dimensions, per l'estat de conservació, per la seqüència històrica que presenta i perquè la documentació històrica ha permès posar nom a les famílies que hi vivien.

A partir de les restes arqueològiques excavades al voltant i interior de l'antic mercat del Born es pot recórrer la història de Barcelona des de l'època romana fins als inicis del segle XVIII, quan la vida en aquesta part de la ciutat va quedar interrompuda de manera sobtada pel desenllaç de la Guerra de Successió.

A l'interior del jaciment del Born tenim una part dels 42 carrers destruïts per a la construcció de la Ciutadella i la seva esplanada de seguretat; concretament, es documenten trams de fins a nou vies diferents.

A més, es poden observar les restes de seixanta cases distribuïdes en onze illes urbanas diferents. Algunes d'aquestes illes només es troben parcialment, ja que s'estenien fora dels límits de l'antic mercat.

Al jaciment hi ha tres parts molt diferenciades que representen perfectament la complexitat de la trama urbana i social del barri de la Ribera des del segle XIII al segle XVIII.

El Rec Comtal és una de les peces claus del jaciment, ja que marca el urbanisme de la meitat oest i és vital per al desenvolupament de les activitats artesanals documentades en aquest punt del barri de la Ribera.

Tot i l'extensió i l'espectacularitat del que es pot veure actualment, el del Born és un jaciment que no s'ha esgotat ni en superfície, ni en profunditat, ni en investigació. El programa ArqueoBorn planteja diverses branques de recerca en aquest sentit.

Quan parlem del jaciment del Born, sovint pensem en els 8.000 m2 de trama urbana aturada en el temps que es localitza al subsòl de l'antic mercat, però, des d'un punt de vista arqueològic, el jaciment englobaria tota l'àrea enderrocada per la construcció de la Ciutadella i de l'esplanada: més de 295.705 m2.

Els materials arqueològics recuperats tenen un ampli ventall cronològic, des de l'època romana fins al moment de destrucció del barri de la Ribera al començament del segle XVIII.

La major part dels materials són ceràmics, però també es documenten vidres, objectes de ferro, bronze, coure, plom, ossos, elements de pedra, algunes restes de fustes i, de manera testimonial, roba i cuir. La informació que ens aporta la ceràmica és molt important, ja que ens permet datar les diferents fases històriques i les transformacions internes de les cases. Cal destacar la gran quantitat de fragments recuperats al Rec Comtal, fosses sèptiques, clavegueres i pous. El material ceràmic més antic associat a estructures del jaciment és el conjunt de ceràmica decorada en verd i manganès, que correspon principalment a plats talladors, servidors i escudelles.

La major part del material recuperat en la intervenció arqueològica se situa entre la segona meitat del segle XVII i 1717, i correspon a ceràmica catalana decorada en blau, constituïda en la seva pràctica totalitat per plats d'ala i escudelles decorades amb blau de cobalt amb coberta de blanc estannífer.

Altres materials recuperats són eines de ferro, eines agrícoles i ramaders, utensilis personals (com tisores, didals, arracades, anells…), artesanals (compassos) i bèl·lics (bales de canó, fusells, espases…).













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada